divendres, 25 de juliol del 2014

8. ARROSOS A LA PAELLA



        ARROSSOS A LA PAELLA


 
            Evidentment, la forma de preparar l’arròs, canvia segons cada país, jo cuino a l’estil català,
tot i què també he menjat algun arròs fet “a la valenciana” bastant bo, també n’he vist fer algun que després no m’agrada’t gaire.

A l’estil català, es comença amb un sofregit de verdures, al qual s’hi van afegint els demés ingredients, i al final l’aigua, el fumet, el brou, o el que li vulguem posar.
“A la Valenciana”, s’anivella la paella amb oli fregint després la carn, i s’afegeix l’aigua i després l’arròs, tirant-li els demés ingredients en cru.
           
            Al delta de l’Ebre, s’assembla més la manera de fer a la catalana que a la de les Comissions Falleres, jo defenso que els millors arrossos els he menjat a la costa brava (de Blanes cap a el Nord), i no aquella mena d’enganya-turistes que són les paelles preparades i congelades i després preparades al forn. (D’aquestes en gasten aquí i allà).

A Barcelona ciutat, el dia de fer la paella per als menús dels bars-restaurants, és el dijous, i aquí si que hi ha de tot; des de coses molt dignes (amb poc marisc), fins a coses infumables i potser fins i tot carregades de closques de musclos, cloïsses i gambes molt petites, però també molt bigotis de gamba, caps sueltos sense cós, i sobretot, fetes amb aigua de l’aixeta, encara amb el gust de clor.

Aquí, de les paelles ben fetes, la reina és la paella mixta de carn i peix, i ho és per què la vàren posar de moda la família Parellada de la Fonda Europa de Granollers. Encara se’n diu a alguns llocs “Paella Parellada” d’aquesta paella mixta, amb una mica de porc (costella normalment i butifarra  a trocets), i pollastre, calamars, musclos, gambes,....


Quan la faig per mi, a casa, potser alguna vegada li hem posat pollastre, però no pas porc, i d’ingredient fonamental és el fumet de peix, fumet que gairebé sempre tinc guardat al congelador (sense fumet no faig paella), després per ordre d’importància, vindrien els calamars, sípia, pebrot (verd o vermell), pèsols o favetes, cloïsses, gambes i/o escamarlans.

Tot el que es posa al plat ha de poder menjar-se (tret de les closques de les cloïsses, closques de musclos, o closques de gambes i escamarlans), és esgotador haver de lluitar amb els ossets d’un bocí de pollastre mal tallat, gambes desfetes, ossos de costella de porc, closques de cloïsses buides o massa petites, ossos de conill....Sense presumir de fer uns dels millors arrossos, com a mínim el que faig m’agrada; veiem una mostra a continuació.



                                   El Fumet de Peix
                                 L’ingredient principal de l’arròs a la paella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada