divendres, 25 de juliol del 2014

7. COCCIÓ AL FORN



              COCCIÓ AL FORN

No sempre ens cal utilitzar el forn “gran” de la cuina, que per més que sigui  mural, integrat i demés, normalment és una mica incòmode de fer servir (de no ser que en tinguem un de professional, amb vapor d’aigua incorporat i ventiladors interns. llavors serà una eina insubstituïble).

El forn microones, és un gran invent, per a descongelar líquids, escalfar la llet, descongelar gambes pelades, pèsols, per fer té en un minut i mig, fer soufflés, fer flams d’ou, fins i tot per a coure peix (a la papillote) o escalfar guisats ja preparats. No serveix per a cuinar, ni per a descongelar carn (que queda com bullida). En un microones, no podem fregir, sofregir, guisar ni fer rebosteria seca (galetes), menys escalfar una pizza o cuinar uns macarrons gratinats –Gairebé sempre es cremen-; menys encara rostir una carn. I MAI podem posar un estri metàl·lic.

En canvi, hi ha forns elèctrics de sobre el taulell de marbre, que van “de vici”, per a operacions puntuals, acabar de coure un rostit, o escalfar-lo; cuinar pizzes,... sense haver de posar en marxa el forn de la cuina, fins i tot hi ha forns combinats que fan de microones o de forn elèctric a voluntat.

Sempre és millor partir del forn calent, així, apart de poder comptar el temps de cocció, ens estalviem el temps d’escalfar-lo.

De vegades necessitarem utilitzar el forn de forma combinada amb un altre estri, per exemple, una cocotte (olla de ferro) tapada, quan fem un roast-beef; o d’altres, per coure al bany maría 
( tot i què, aquesta cocció es fa amb molt d’avantatge amb el microones, sense haver de recórrer al bany maria, per exemple per a fer flams).

Altra funció indiscutible del forn, es el gratinat, acabat per la part de sobre de la safata del forn amb formatge ratllat, que les més de vegades es fon, quedant un acabat torrat i cruixent o mig mantegós, al gust del cuiner.

Les temperatures de cocció es poden regular, i de fet s’han de regular, per fer cada aliment amb diferent “potència” de foc; més alt a les carns (180-200ºC), més fluix pels peixos
(150 ºC) i així  una mica menys per a la volateria i carns de porc (120ºC a 140ºC) i encara menys per a moltes coccions de rebosteria.

L’altra variant que haurem de controlar, és el temps. Hi ha forns amb regulació automàtica, altres de manuals, i els menys, sense temporitzador, que s’han de controlar amb un rellotge al costat.

Es bo tenir un rellotge a la cuina, d’aquells amb dringador, o sense, però d’alguna manera hem de poder controlar el temps. De vegades ens dirà si tenim una temperatura de cocció equivocada i de vegades, si tenim temps suficient per a fer aquell plat que volíem, o més ens val canviar de plat.

Personalment, soc una mica descuidat amb els temps de cocció, igual que poques vegades peso les viandes (m’agrada més mesurar en volum), i m’agrada improvisar amb l’olfacte o la vista; això està bé per a coccions curtes, però no permet descuidar-se ni un moment, sobretot amb el forn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada