dissabte, 26 de juliol del 2014

ESCUDELLA I CARN D'OLLA



             Escudella i carn d’olla.


            Col blanca (1/8)
            all porro (1)
            api ( 1 branca)
            patata (1 grossa)
            ceba ( 1)
            pastanaga (2 o 3)
            cigrons (prèviament en remull 12 hores, 150 gr.)
            carn magra de coll de vedella (200 gr).
            Pollastre ( ¼ amb cuixa i sobrecuixa)
            gallina (1 pit)
            falda de corder (150 gr)
            orella de porc (opcional)
            botifarrons (1 o 2)
            pilota (1/4 kg)
           
.           El plat té orígens antics, de pagès, i la carn bullida i deixada refredar ja era una referència al temps de Cervantes. A l’inici del Quixot es fa esment de “salpicón”, una amanida de carn freda bàsicament de vaca, que es consumia a l’estiu.

Per al brou hi posarem algunes verdures  ( col blanca , all porro, api , patata –tallada a quarts-, ceba i pastanaga), els llegums (opcional posar cigrons o mongetes) i les carns.

Les carns mes habituals són: vedella (carn magra del coll, cuixa), pollastre (cuixa i sobre-cuixa), gallina  (un quart), corder anyell (falda o coll), i alguns li posen porc (botifarres i/o botifarrons, i algun tros de pernil); a casa meva no es poden posar botifarrons, doncs queden massa “contundents”. 

Hi falta afegir la “pilota”, com una mandonguilla enorme (o en dos trossos), feta amb carn picada de vedella amb ¼ part de carn magra de porc, all picat i julivert, ou (1), farina (2 cullerades de 15 gr.) i molla de pa (optatiu). Qui li posa la molla de pa del dia abans o dos, la posa esmicolada i remullada en llet.

            La pilota es posa en cru, a l’igual que la resta dels ingredients.

Tot això ho ficarem en fred a l’olla, portant-lo a ebullició d’una hora a una hora i mitja (mitja hora a l’olla exprés) i un cop entebiat es separa la carn de les verdures (i llegums) i es serveix en dos plates diferents. 

Prèviament s’haurà colat el brou, que es pot servir com a primer plat en el mateix àpat, o en un de posterior. S’amaneixen la carn i els llegums amb un bon oli d’oliva verge, al gust de cada comensal.

 

Nota: És freqüent, afegir pasta al brou, que normalment són galets o fideus, els dos tipus de pasta més nostres.També hi ha qui posa la pilota esmicolada, o feta com mandonguilles petites. Amb això s'aconsegueix que el mateix brou de l'escudella esdevingui un plat per si sòl.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada