dissabte, 26 de juliol del 2014

CRÊPES FARCIDES



            Crêpes farcides


Les crêpes tenen origen francès, i originàriament anaven lligades a les festivitats de carnestoltes, el vespre abans del dimecres de cendra (quant s’acaben les festes), i anaven lligades a jocs d’endevinació del futur i la fortuna.

Ara, es mengen tot l’any, primer com a postres, tal qual, ensucrades, o flamejades amb algun licor (rom, gran marnier, cointreau,...), també es menjen farcides de xocolata desfeta, melmelada,...

            Les que ara ens interessen són preparacions salades, amb farciments diversos.

            Pasta per a les crêpes:

            1 paella antiadherent de 22 cm de diàmetre.
            1 bowl ample i fondo.
            1 forquilla i/o una cullera.
            1 cullerot
            1 plat net i sec.

            3 ous de gallina
            250 gr de farina
            2 cullerades d’oli de soja
            dos o tres nous de mantega.  
            aigua (1 got)
            sal

En un bol fondo hi posarem la farina, l’oli i els ous, ho remenarem bé fins a trobar una pasta homogènia, i anirem posant aigua lentament a mida que remenem. Una cullera plena ha de deixar anar un fil continu, quant tinguem la textura exacta.

            Deixarem la pasta reposar una hora, abans de donar-li una batuda final, amb un pessic de sal.

Deixarem una paella al foc lent per a escalfar, i un cop calenta, hi afegirem una nou de mantega, si sobra mantega d’emmascarar el cul de la paella, l’abocarem en un got per a utilitzar-la més tard.

Un cop engreixat el cul de la paella, i afegirem un cullerot de la massa preparada, omplint el cul de la paella en un moviment circular de la mà, amb un gruix d’1 mm a 1,5 mm, quan tinguem prou, deixarem la resta al cullerot.


Quant canvia el color del groc de l’ou a un color “cru” per sobre de la pasta, a arribat el moment de donar-li el tomb. Primer es desempega la crêp de la paella amb un moviment de canell endavant i endarrere, després s’apropa la crêp al davant de la paella amb un altre moviment de canell, i “voilà”, ja podem complir la tradició, girar la crêpe a l’aire, amb un moviment de l’avantbraç com si contestéssim una pilota de pin-pong bombejada (moviment circular sense desplaçar el colze, d’un 1/12 de circumferència (mes o menys).




La segona cara sens courà en uns 30 segons. Apartem-la girant la paella sobre el plat. i anem a per una altre.




Per a la farsa, podem posar des de un rotlle de pernil dolç amb formatge fos (tranchette o similar), fins a una ensaladilla o un salpicó de peix, encara que les més faig a casa són amb salsa de formatge roquefort, o cabrales.Per a fer la salsa, farem una mica de beixamel lleugera i afegirem tacs de formatge roquefort, formatge blau o cabrales, fins que espesseixi, apagant el foc. També queda força bé la salsa de formatge idiazabal (fumat).



            Es poden fer també farcides de rostit de pollastre, que és el què apareix a les fotos.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada