dissabte, 26 de juliol del 2014

4.ROSTIR



           ROSTIR


Hi ha diferents maneres de rostir, però totes persegueixen la mateixa fi, una cocció de la carn que quedi molt feta de fora i gairebé crua de dins.

Quant a instruments, podem rostir amb un ast, al forn, no podrem rostir una vedella sencera o un corder anyell, com fan a les pel·lícules, però difícilment tindrem prou comensals a taula per a haver-ho de menester.

Un altre instrument molt adequat, és una olla de ferro, amb tapa també de ferro, que els francesos en diuen “cocotte”. En vàrem posar una a la llista de noces (esmaltada per dins i per fora) i no la varem estrenar fins al cap de deu anys, però ara no sabríem passar sense. Hem de rostir un rodó de vedella? A la cocotte; Hem de rostir uns magrets d’ànec? també a la coccotte.  El mateix es pot arribar a fer amb una cassola de ferro amb el cul doble (en tinc una d’acer inoxidable i és la que més faig servir per a cuinar) i una mica més de paciència. Mai podrem rostir amb una cassola de fang, que en canvi si ens servirà per als guisats.

Finalment, als restaurants, quan han de preparar una carn rostida individualment, ho fan amb unes paelles de coure ó bronze molt bones conductores de la calor, i amb el cul realment doble, amb una gota d’oli, “marcant” les dos cares dels steaks, filets o mitjanes.

Haureu pogut comprovar que tant per a rostir, com per a fregir o sofregir, recomano encaridament una gran capacitat de l’ instrument per a emmagatzemar la calor i distribuir-la el més homogèniament possible. Per tant, si teniu alguna paella de “baratillo”, gairebé sense cul, crec  jo, que el millor destí que li podeu donar és amortitzar-la el més aviat possible (llençar-la o regalar-la a algú que realment no sàpiga cuinar i no s’adoni de la diferència).

La cocotte, com el wok tenen un cul molt petit (en secció rodona), en comparació a la magnitud de l’aparell, això serveix per a coure amb molt poc greix (oli o llard), el wok, però, no serveix per a rostir ja que és massa prim, estant especialitzat en coccions ràpides de coses prou esmicolades.

La reducció de l’ast a la mida de la cuina “normal” moderna, ens dona lloc a l’agulla dels “pinxos” moruns, aquests,  combinats amb la font de calor d’una planxa, també ens poden servir per rostir a petita escala.

Quant a la planxa, desestimeu totes les que tinguin menys d’un dit de gruix, ja que no fan la seva funció principal, rostir amb una gota d’oli, o fins i tot sense ell. Hi ha altres tipus de planxes, industrials, de xapa d’acer inoxidable, molt més primes, però que per a donar una cocció homogènia, disposen d’una bateria de focs lineals, molt tupida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada