divendres, 25 de juliol del 2014

10. BRASA I/O GRAELLA



            BRASA I/O GRAELLA


Si bé antigament a cada casa hi havia una llar de foc i la cuina era de carbó, o directament una llar de foc amb una campana enorme, avui en dia hem de sortir de casa per a poder fer foc, més si no volem atufar tota la casa.

Així, de ser una cocció típica, tant o més que Bullir els aliments, ha passat a ser completament ocasional. D’aquí que ara aquesta tècnica de cocció passi al final d'aquesta publicació.

A la brasa hi podem fer carn (de corder o de porc, pollastre, peix  –majoritàriament sardines- o hortalisses ( pebrots, albergínia, ceba,... però també calçots –que originalment es fan a la flama de sarments).

Variat de carn a la Brasa

Hi posarem carns dels porc (botifarra o llonganissa fresca, llom, cansalada fresca, careta,...) i també podem posar-hi carns de corder (costelles de pal, rinyonada, falda, però també gidella –embotit de carn de corder-, quan en puguem aconseguir, ja que no en fan arreu ).

Botifarra ( amb pebre o sense)
Costelles de corder.
Cap de llom a rodanxes no massa fines (1/2 dit de gruix).
Cansalada viada fresca.
Oli d’oliva, sal.

Es posa la carn en unes graelles i d’aquí a sobre de la brasa, a una distància que oscil·larà entre els tres dits d’alçada dels peus de la graella (amb brasa fluixa) a uns deu cm o ½ pam amb una barbacoa amb brasa forta, o sobre unes pedres si tenim la brasa d’una foguera.

Es deixarà fer uns cinc minuts per cada banda, girant la graella, que per això tenen dos cares, i després la separarem posant-la a una safata amb un raiget d’oli d’oliva i una mica de sal.
 Taparem la carn per que no es refredi, amb una tapadora o amb paper d’alumini (sense precintar, ja que si no ens quedaria com bullida) fins que acabem de fer una altra tongada i la posem a sobre.

Servirem quan ja estigui feta tota la carn (el cuiner també té dret a menjar la carn calenta).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada