Pollastre amb escamarlans
Aquesta és la recepta més coneguda d’una sèrie de plats, bàsicament amb
origen a l’Empordà, que han vingut a denominar-se “mar i muntanya”, així es fa
pollastre amb escamarlans o llagostins, mandonguilles amb sípia, peus de porc
amb escamarlans,....
1/2 pollastre de pagès (per a quatre
persones)
escamarlans (1 o 2 per persona)
oli d’oliva
ceba (1)
tomàquets (3)
llorer (1 fulla)
conyac (1/4 got) ó ví amontillaat.
picada d’ametlles, julivert, all i una mica de pa dur.
crema de llet (1/2 got)
crema de llet (1/2 got)
aigua, sal, pebre.
Primer enfarinarem els escamarlans i els passarem per l’oli en una
paella i els reservarem.
El pollastre tallat a troços, (4 el pit, dos la cuixa i la sobrecuixa,
dos les ales) com si haguéssim de fer un pollastre a l’all, però en ser un
pollastre de pagès, seran el doble de grossos, l’enfarinarem i el posarem a la
paella amb l’oli dels escamarlans i l’enrossirem; el tindrem aproximadament ¼
d’hora, donant-li tombs dins la paella, per a que se’ns faci de tots els
costats.
Un cop rossejat el pollastre el podem reservar, i hi posarem el llorer,
la ceba tallada petita i els tomàquets picats amb el ganivet (tallats primer a
rodanxes i després, perpendicularment , a
daus petits.
Ho remenarem amb la cullera de fusta per a que la ceba i el tomàquet no
es quedin dalt del pollastre. Passat un altre quart d’hora, hi afegim el conyac,
deixant-lo uns tres minuts per evaporar l’alcohol, 2 gots d’aigua, la sal i la
picada, i ho deixem coure uns vint minuts més.
Passat aquest temps, afegirem la crema de llet, els escamarlans, el pebre negre molt. Taparem la cassola
(incrementem la temperatura de cocció i garantim que es faci tot) i la deixarem
fent xup-xup a mig foc uns altres cinc minuts. Ho deixarem reposar amb la
tapadora posada, fins que l’haguem de servir a taula (es pot tornar a escalfar
una mica).
Per a una millor visualització, aquí gairebé s’ha deixat coure les
verdures apart, abans d’afegir-hi el tomàquet, encara que podrien haver estat
amb el pollastre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada