dissabte, 26 de juliol del 2014

FRICANDÓ



            Fricandó

Utilitzarem tot sovint la falda de la vedella (tall que es pela –tapa plana prima-), encara que podem demanar-li al carnisser bistec de 2ª (tapa plana), o millor “peixet”. El mateix tall de carn ens servirà per a fer escalopes.

            vedella (1 kg) tallat en escalopes.
            ceba (1 de grossa)
            tomàquet triturat (150 gr.)
            farina (en una plat)
            bolets (rovellons, llenegues,ceps i/o moixernons)
            oli d’oliva verge (6 cullerades).
            1/2 got de vi blanc sec (ó ¼ de conyac)
            brou de carn o de pollastre (3/4 lt)
            claus d’espècie (2), Llorer (1o 2 fulles)
            alls (4 o 5)
            sal. pebre negre molt.
            1 picada (d’all, julivert, ametlles o avellanes i una torrada de pa –biscote-)

Posarem sal a la carn i primer la passarem per farina. Passarem la carn enfarinada per la paella amb l’oli calent (foc lent), tres o quatre talls alhora, i la reservarem a mig coure. Tot seguit i posarem la ceba i pujarem el foc a mig, remenarem per barrejar-hi la farina torrada que ens ha quedat. Si els bolets són de temporada, els netejarem i tallarem a trossos, si són bolets secs, els posarem en remull (uns 30 minuts) i després el escorrem, els afegirem al guisat després del tomàquet, quan el sofregit ja estigui gairebé fet, ho remenarem i deixarem un parell de minuts. Ara hi posarem les espècies i el vi blanc.


Hi tornarem a posar la carn a sobre el sofregit, i a sobre hi tirarem el brou (primer ½ litre i al cap d’uns 10 minuts un parell de gots més, apujant el foc fins que arrenqui el bull, i baixant-lo una mica, posant-hi una tapadora després),i també els alls. Tot plegat haurà de coure prop uns quaranta minuts més, ara afegirem la picada ( amb una mica de brou) i el pebre, rectificarem de sal (afegir-hi una mic més si cal) deixant-lo coure encara uns cinc minuts més. Deixarem reposar el plat una estona o unes hores amb la cassola tapada, abans de servir a taula.


                                Bon profit!












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada