Arròs a la paella
Podem fer un arròs a la paella de moltes maneres, aquesta n’és una.
Podem veure a les fotos que hi falta una mica de verdura (pèsols, garrofons,
mongeta tendra, carxofes.... al gust de la casa).
Per a tres / quatre persones:
Arròs (4 palmells de la mà plens)
Ceba ( 1 grossa)
Tomàquet triturat (150 gr)
Cloïsses (1 desena)
Sípia (1)
Calamars ( 1 parell)
Llagostins o gambes (2 per persona)
Escamarlans (1 per persona)
Fumet (1/2 litre)
Aigua ( 2 gots)
Com ja hem indicat, podem utilitzar un arròs del Delta de qualitat, pot ser arròs rodó, no cal que siigui de la varietat "bomba", i
la cocció la farem per a deixar l’arròs una mica sec (que es comenci a empegar
una mica a la paella), posant una tapa al final per a deixar-lo reposar una mica;
d’aquesta manera es beurà el suc que hi quedi.
Començarem pel sofregit, enrossint la ceba uns tres/quatre minuts,
abans d’afegir-hi el tomàquet, que deixarem fins que comenci a desaparèixer el
suc.
Ara hi afegirem les cloïsses per a que s’obrin, i quan comencin a
obrir-se podrem rebutjar les que no s’obrin. Seguidament hi afegirem la sípia i
el calamar, i quan aquests es comencin a coure, hi afegirem l’arròs. Les noves tendències a la cuina, separen les cloïses, tot punt s'obren, separant-les fins que afegim l'arrós.
Deixarem l’arròs, en sec, remenant-lo de tant en quant, per a què vagi
xuclant el suc i l’oli que hi queda i s’enrosseixi una mica. Ara podem deixar
reposar l’arròs i apagar el foc per a esperar el comensals, o continuar, si ja
els tenim a casa.
Afegirem el fumet de peix, amb el suc que deixarán anar les cloïses, fins a cobrir
l’arròs una mica per sobre (1/2 cm màxim) i deixarem coure durant vint
minuts en una cocció atmosfèrica (sense tapa). La relació en volum, si es vol
mesurar, és 2 a 1. (Dos gots de líquid
per un d’arròs).
Hi afegirem les gambes o llagostins i els escamarlans quant portem uns deu
minuts, i al cap de dos minuts més, els donarem el tomb per a que es coguin de tots dos costats.
Quan tinguem gairebé evaporat tot el suc, possarem una tapa i apagarem
el foc. D’això se’n diu “arròs cobat”; si ens hagués quedat caldós, no en
posarem la tapa, doncs agreugeriríem el problema. Al cap de màxim tres o quatre minuts ja podem
servir.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada