divendres, 25 de juliol del 2014

ARRÒS A LA PAELLA



Arròs a la paella


Podem fer un arròs a la paella de moltes maneres, aquesta n’és una. Podem veure a les fotos que hi falta una mica de verdura (pèsols, garrofons, mongeta tendra, carxofes.... al gust de la casa).

            Per a tres / quatre persones:

            Arròs (4 palmells de la mà plens)
            Ceba ( 1 grossa)
            Tomàquet triturat (150 gr)
            Cloïsses (1 desena)
            Sípia (1)
            Calamars ( 1 parell)
            Llagostins o gambes (2 per persona)
            Escamarlans (1 per persona)
            Fumet (1/2 litre)
            Aigua ( 2 gots)

Com ja hem indicat, podem utilitzar un arròs del Delta de qualitat, pot ser arròs rodó, no cal que siigui de la varietat "bomba", i la cocció la farem per a deixar l’arròs una mica sec (que es comenci a empegar una mica a la paella), posant una tapa al final per a deixar-lo reposar una mica; d’aquesta manera es beurà el suc que hi quedi.

Començarem pel sofregit, enrossint la ceba uns tres/quatre minuts, abans d’afegir-hi el tomàquet, que deixarem fins que comenci a desaparèixer el suc.


 
 Ara hi afegirem les cloïsses per a que s’obrin, i quan comencin a obrir-se podrem rebutjar les que no s’obrin. Seguidament hi afegirem la sípia i el calamar, i quan aquests es comencin a coure, hi afegirem l’arròs. Les  noves tendències a la cuina, separen les cloïses, tot punt s'obren, separant-les fins que afegim l'arrós.





Deixarem l’arròs, en sec, remenant-lo de tant en quant, per a què vagi xuclant el suc i l’oli que hi queda i s’enrosseixi una mica. Ara podem deixar reposar l’arròs i apagar el foc per a esperar el comensals, o continuar, si ja els tenim a casa.



Afegirem el fumet de peix, amb el suc que deixarán anar les cloïses,  fins a cobrir  l’arròs una mica per sobre (1/2 cm màxim) i deixarem coure durant vint minuts en una cocció atmosfèrica (sense tapa). La relació en volum, si es vol mesurar,  és 2 a 1. (Dos gots de líquid per un d’arròs).


  Hi afegirem les gambes o llagostins i els escamarlans quant portem uns deu minuts, i al cap de dos minuts més, els donarem el tomb per a que es coguin de tots dos costats.


 Quan tinguem gairebé evaporat tot el suc, possarem una tapa i apagarem el foc. D’això se’n diu “arròs cobat”; si ens hagués quedat caldós, no en posarem la tapa, doncs agreugeriríem el problema.  Al cap de màxim tres o quatre minuts ja podem servir.


Bon profit!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada