dissabte, 26 de juliol del 2014

TALL RODÓ DE VEDELLA



            Rodó de vedella

Podem fer dos versions molt diferents del plat, l’un és fa amb una peça de tall rodó de vedella, que s’acompanya amb salsa.

L’altra versió és el rodó farcit, que es fa amb la part de la paletilla (espatlla) de vedella, primer desossada, després oberta com un sac (li hem de demanar a la carnisseria) i lligada.

Tant l’un com l’altre van lligats abans de coure, per tant, a la versió farcida, primer deslligarem la carn, posarem la farsa, i tornarem a lligar (amb un altre fil).

           Tall rodó de Vedella ( 1,5 kg)
           Ceba (1)
           Tomàquets (2)
           Bolets de temporada o dessecats.
           Prunes seques (sense os) (100 gr)
           1 bouquet d’herbes.
           dos claus d’espècia (optatiu)
           vi blanc sec ( 1 got)
           aigua o brou de pollastre. (1 got)
           oli i sal

Primer, “marcarem” la carn amb cocotte, deixant al foc mig, que s’escalfi, hi posarem una mica d’oli (2 cullerades) i tot seguint la carn, que deixarem un minut per una cara, tapant amb la tapa de la cocotte, girarem , repetint l’operació quatre vegades (quatre costats).






Passats aquests quatre ó cinc minuts, ja podem passar la carn a la cassola, que pot ser la de ferro (que tinc en tanta estima) o la mateixa cocotte, o bé una cassola de fang.

Abans de posar la carn, farem un sofregit amb la ceba, que deixarem uns tres minuts, removent de tant en quant, i el tomàquet que deixarem tres minuts més.



Si els bolets són de temporada, els netejarem i tallarem a trossos, si són bolets secs, els posarem en remull (uns 30 minuts) i després el escorrem, els afegirem al guisat després del tomàquet, quan el sofregit ja estigui gairebé fet, ho remenarem i deixarem un parell de minuts. Ara hi posarem el bouquet d’herbes o només farigola i llorer , les prunes seques i el got de vi blanc. També hi posarem un got de brou de pollastre o d’aigua. N’hi ha que posen la carn ara, o abans dels bolets, posarem el foc mig, per què vagi fent xup xup, i la tapadora al cap de cinc minuts, quan tinguem estabilitzat el punt de foc.

Amb cinquanta minuts o un hora, ja ho tindrem fet. Ja podem emplatar o servir en la mateixa cassola o en una font plana, tallant els medallons de la carn a la taula. També, podem fer els medallons abans de portar a taula, provar per saber el punt de cocció, i deixar-lo a la cassola tapada, per què s’acabi de fer.També hi ha qui talla la carn abans de la segona cocció, deixant-la molt feta, i qui utilitza el forn per a aquesta segona cocció.Tot va a gustos.

Abans de tallar la carn, és bó deixar-la arrofredar, la podrem tallar de forma més prima.
                                  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada