dissabte, 26 de juliol del 2014

OUS DUSOS



ous dusos


Com ja hem comentat, mai serà igual el temps de cocció, depenent del lloc (pressió atmosfèrica) o les qualitats de l’aigua, també incidirà la mida dels ous, que pot variar des dels ous de guatlla que posem pels aperitus, als ous de gallina més o menys grans, o inclús a la mida dels ous d’oca (que doblen o tripliquen la mida dels ous de gallina).

Així, els deu minuts necessaris, són merament indicatius pels ous de gallina i un cop l’aigua a arrencat el bull. La cocció és atmosfèrica (en un cassó sense tapadora), i sempre que no es vulgui un ous “passat per aigua” –uns dos minuts-. 

L’experiment de posar els ous sencers al forn microones és força aclaridora per qui estigui disposat a netejar el microones per dins. La cocció es recomana no allarga-la més de vint minuts, ja que els ous agafen mal gust.

Es bo girar els ous a dins l’aigua dos o tres vegades un cop en ebullició si volem els rovells centrats per a una posterior elaboració, com farcir-los amb una altre cosa. Darrerament, he contemplat com un biòleg i difusor de la ciència experimental argentí, en feia un forat al costat de l'aire (el costat més arrodonit), abans de posar-los al foc, i li quedaven sense bonys.
També es recomanable posar-los atemperats, i mai directament de la nevera.

Es recomanable que els ous siguin frescos (de menys d’una setmana), això es pot comprovar si no suren a l’aigua (els frescos s’enfonsen).


 Es recomanable fer ous dusos amb tots els que ens quedin de la setmana, ja que així ja els tenim com a base per altres preparacions, i els ous frescos, seran frescos de debò, a més, els ous dusos es conserven bé a la nevera, o fins i tot al congelador –els hi posarem un cops freds a temperatura ambient-.

Els ous dusos picats a mà (amb ganivet), entren a formar part de moltes altres preparacions; com la ensaladilla russa; les amanides de pasta; els salpicons de peix;... també se sol acompanyar amb trossos d’ou dur ( a quarts o a rodanxes) les amanides de enciam , escarola, o altres, les esqueixades, el romesco, etc.

            També es poden preparar d’altres maneres, com els ous amb beixamel, amb cansalada o no; gratinats o no, ous dussos amb tomàquet; amb mantega fossa; amanits amb oli verge d’ oliva,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada