ous dusos
Com ja hem
comentat, mai serà igual el temps de cocció, depenent del lloc (pressió
atmosfèrica) o les qualitats de l’aigua, també incidirà la mida dels ous, que
pot variar des dels ous de guatlla que posem pels aperitus, als ous de gallina
més o menys grans, o inclús a la mida dels ous d’oca (que doblen o tripliquen
la mida dels ous de gallina).
Així, els deu
minuts necessaris, són merament indicatius pels ous de gallina i un cop l’aigua
a arrencat el bull. La cocció és atmosfèrica (en un cassó sense tapadora), i
sempre que no es vulgui un ous “passat per aigua” –uns dos minuts-.
L’experiment de posar els ous sencers al forn microones és força aclaridora per
qui estigui disposat a netejar el microones per dins. La cocció es recomana no
allarga-la més de vint minuts, ja que els ous agafen mal gust.
Es bo girar els
ous a dins l’aigua dos o tres vegades un cop en ebullició si volem els rovells
centrats per a una posterior elaboració, com farcir-los amb una altre cosa. Darrerament, he contemplat com un biòleg i difusor de la ciència experimental argentí, en feia un forat al costat de l'aire (el costat més arrodonit), abans de posar-los al foc, i li quedaven sense bonys.
També es recomanable posar-los atemperats, i mai directament de la nevera.
També es recomanable posar-los atemperats, i mai directament de la nevera.
Es recomanable que
els ous siguin frescos (de menys d’una setmana), això es pot comprovar si no
suren a l’aigua (els frescos s’enfonsen).
Es recomanable fer ous dusos amb
tots els que ens quedin de la setmana, ja que així ja els tenim com a base per
altres preparacions, i els ous frescos, seran frescos de debò, a més, els ous
dusos es conserven bé a la nevera, o fins i tot al congelador –els hi posarem
un cops freds a temperatura ambient-.
Els ous dusos
picats a mà (amb ganivet), entren a formar part de moltes altres preparacions;
com la ensaladilla russa; les amanides de pasta; els salpicons de peix;...
també se sol acompanyar amb trossos d’ou dur ( a quarts o a rodanxes) les
amanides de enciam , escarola, o altres, les esqueixades, el romesco, etc.
També es poden preparar d’altres maneres, com els ous amb beixamel, amb cansalada o no; gratinats o no, ous dussos amb tomàquet; amb mantega fossa; amanits amb oli verge d’ oliva,...
També es poden preparar d’altres maneres, com els ous amb beixamel, amb cansalada o no; gratinats o no, ous dussos amb tomàquet; amb mantega fossa; amanits amb oli verge d’ oliva,...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada