dissabte, 26 de juliol del 2014

GOULASH DE VEDELLA



            goulash de vedella

            1 kg de vedella per a estofar (falda, coll, o millor “conill” o jarret)
            3 Cebes.
            brou de carn (1 got)
            tomàquet triturat (1/2 pot de 400 gr)
            pebre vermell picant (paprika) 1 cullerada de postres.
            pebre vermell dolç. 1 cullerada de  postres.
            aigua
            sal, oli d’oliva.
            Patates (2 o 3 de grans) 400 gr.
 

Començarem el plat sofregint la ceba; si bé o podem preparar a la cassola de fang, els temps s’escurcen una mica amb una cassola d’acer inoxidable, el sofregit de la ceba, per exemple.

La ceba la deixarem sofregir força estona, amb un cul d’oli hi afegim la ceba tallada en julient fins arribar a tenir una textura “flonja” com de melmelada de taronja, i enrossida (uns deu minuts ó un quart d’hora). Hi podem posar una mica de brou de carn al final, deixant que redueixi a la meitat, (cinc minuts més); aquí i afegirem el dos pebres vermells i una mica de sal i seguidament el tomàquet triturat, que remenarem una mica.


 A l’hora de comprar la carn, demanarem a la carnisseria que ens facin daus per a estofar, que hauran de ser de 3 a 5 cm de costat. Ara ja podem posar-hi la carn, que anirem remenant de tant en quant el primer minut. Posarem dos gots d’aigua i una tapa ajustada (millor de vidre Pirex amb el forat per al vapor), la deixarem a mig foc. La cocció, com a totes les receptes de carn guisada necessitarà d’una hora a hora i quart (els primers vint minuts la carn es va encongint, per a començar a créixer en volum a partir de la mitja hora, deixant cuits els tendrums, que esdevenen pura gelatina passada l’hora).



A partir dels 20 minuts, també començarà a faltar l’aigua de cocció (o brou), hi afegirem un got i al cap d’uns altres deu minuts, dos gots més. Així arribarem als 45/50 minuts de cocció, quan hi afegirem les patates en cru, tallades a daus, com si fossin per a fer patates braves, remenarem, hi tornarem a afegir dos gots d’aigua i taparem fins què la patata estigui cuita (18/20 minuts). 


Apagarem el foc i deixarem reposar una mica. Ara ja podem servir el guisat, que ens haurà portat una elaboració aproximada de dos hores, entre tallar, preparar, sofregir, pelar, coure i evitar que se’ns cremi. Si no disposem del temps, mes val que ja no comencem, fem una altra cosa, d’altra manera la carn quedarà dura, estellosa,... i haurem perdut el temps.


               Que vagi de gust!


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada